Usla argument för utförsäljning av Öresundskraft – elpriserna kommer att stiga

2019-02-17

Borgarna i Rådhuset med Peter Danielsson i spetsen vill sälja ut vårt gemensamt ägda energibolag Öresundskraft.
I valet för bara några månader sedan sa borgarna inte ett knyst om sina planer. Det gjorde inte heller SD – som nu är med på att utreda en utförsäljning.
I kommentarerna i HD motiverar borgarna med att nya regler på energimarknaden gör att vinsten kan bli mindre, vilket ger kommunen lägre avkastning. Då vill man istället sälja bolaget och sätta pengarna i en fond vars avkastning ska gå till välfärden.
Vi ska alltså vaggas in i tron att om Öresundskraft inte säljs måste vi betala en massa mer i skatt till välfärden.
Men det räcker att titta på den egna räkningen för att inse att en privat ägares prishöjning kommer att slå betydligt hårdare än vad som behöver tas in mer i skatt. Och det är naturligtvis det som kommer att hända – priserna för el, energi och fiber kommer att dra iväg. En privat ägare ska kompensera sig för det han betalar för bolaget och sedan öka vinsten.
Viktigt är också att kommunen med en försäljning förlorar kontrollen över samhällsviktig infrastruktur kring energi, miljö och klimat.
Att borgarna vill sälja ut vår gemensamma egendom förvånar inte. Det gör det inte heller att SD vill kan tänka sig en privatisering, men kanske är det ändå hos de så kallade Sverigevännerna det finns någon form av hopp om en tillnyktring i frågan.