SD låter arbetarklassen ta smällen för att begränsa migrationen

2018-12-19

I Helsingborg har borgarna och SD gemensamt röstat för färre hyreslägenheter. Detta trots lång bostadskö. Högerpolitiken och migrationspolitiken slår här gemensamt mot vanligt folk, anser de lokala kommunisterna.

I höstas avslöjades att nybyggda hyreslägenheter på Söder i Helsingborg inte blev uthyrda. Trots lång bostadskö stod många av bostäderna tomma. Hyrorna var helt enkelt för höga, konstaterade Hyresgästföreningen.
Kommunisterna i Helsingborg agerade med ett flygblad som fick bra mottagande.
- ¬Vi pekade på behovet av en statlig satsning på nyproduktion och renoveringar. Marknaden har aldrig gett folket goda bostäder till rimlig hyra, säger Julius Nilsson, ordförande för partiet i Helsingborg.
Ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och en kraftig flyktingdriven folkökning har gjort Helsingborgs bostadsmarknad mycket tuff för stora grupper. Och tuffare lär det bli.
- Borgarna har med stöd av SD röstat igenom att det framöver ska bli färre hyresrätter och fler bostadsrätter. SD motiverar det helt och hållet med att nyanlända flyttar in i nyproducerade hyresrätter. Och nyanlända vill SD inte ha, säger Julius Nilsson.
Han och partiavdelningen i Helsingborg anser här att högerpolitiken och migrationspolitiken slår mot vanligt folk.
- Högern driver detta för att de vill hålla uppe fastighetsägarnas hyror och vinster och de vill också att fler ska äga sin bostad. För SD handlar det om att minska antalet nyanlända i stan, och då skiter de i att det slår mot arbetarklass, säger Julius Nilsson.
Hur borde man då göra?
- Ja, det behövs statliga satsningar på bostadssektorn. Inte avvecklade bostadssubventioner som i borgarnas och SD:s budget i riksdagen.
- I kommunen måste man styra så att det byggs hyreslägenheter i stan och i orterna utanför. Kommunala Helsingborgshem borde sluta vara bolag och istället förvaltning eller stiftelse. En kommunal byggsektion hade inte heller varit fel, då slipper vi vinstkraven och kan bygga billigare.
Men det krävs också förändrad migrationspolitik.
- De stora flyktingströmmarna har satt hård press på många städer. Och denna förstärks av att flyktingarna kan bosätta sig var de vill (EBO) som gör att de samlas i vissa kommuner. När de dessutom får förtur till lägenheter blir situationen orimlig.
- Staten borde ta ansvar för boendet till dess flyktingen har köat sig till en bostad. Det hade skapat en väldigt bra press för att få till en annan bostadspolitik i landet.
Kommunisterna menar att SD:s stöd för minskat antalet hyresrätter dessutom kommer att spä på misären i boendet ytterligare.
- Flyktingarna kommer ändå och bosätter sig trångt hos landsmän eller i byggnader som inte är bostäder. Så blir det så länge lagen inte ändras, säger Julius Nilsson.
Länsstyrelsen visade i fjol att 60 procent av kommunerna låter flyktingar gå före i kön till bostäder, vilket tränger undan unga, studenter och personer som slussas ut från institutioner och behandlingshem. Grupper som redan har svårt på bostadsmarknaden.
- I andra änden har vi rekordhöga priser på bostadsrätter. Det har avslöjats att också i vår medelstora stad köps nybyggda lägenheter på ren spekulation. Man flyttar aldrig in, utan försöker sälja till högre pris direkt när huset är färdigt. Här visar bostadsmarknaden med all tydlighet hur klassklyftorna växer, säger Julius Nilsson.

Proletären Helsingborg