Därför bör du stötta hamnarbetarna!

2019-02-17

Därför bör du stötta hamnarbetarna!
I veckan genomför Hamnarbetarförbundet punktstrejker runt om i landet. I Helsingborg lägger hamnarbetarna ner arbetet under några timmar varje dag under måndag, tisdag, onsdag och torsdag.
De förtjänar vår respekt. De tar striden för ett avtal och tar också kampen mot de inskränkningar av strejkrätten som arbetsgivarna och de fackliga byråkraterna har förhandlat fram och som snart ska beslutas i riksdagen.
En inskränkning där man använt hamnkonflikten som förevändning för att attackera alla löntagares rättigheter och som bland mycket annat kommer att ge företagen möjlighet att avtalsshoppa – alltså välja det avtal som är billigast. Med andra ord sänka din lön och försämra dina villkor.
Hamnarbetarförbundet kamp för kollektivavtal är lite av en ödeskamp. Trots att förbundet har funnits i 46 år har det under alla år förnekats ett centralt avtal. Men under många år har man trots det förhandlat lokalt med arbetsgivarna. Detta tvingar nu organisationen Sveriges Hamnar sina medlemsföretag att avstå ifrån.
- Hälften av landets hamnarbetare är med i Hamnarbetarförbundet, en klar majoritet i de viktigare hamnarna, varför ska inte deras fack få företräda sina medlemmar och teckna avtal?
- Varför ska Transport ha monopol på avtal, när det i andra branscher inte är några problem att olika fack har avtal?
Svaret är att hamnarbetsgivarna, vilket är både kommunala bolag och multinationella kapitalister som Maersk, vilka knäcka ett stridbart demokratiskt förbund där medlemmarna är dom som bestämmer. Man förhandlar hellre med Transport, vilka i sin tur vill ha bort en konkurrent.