Fy fan vilket val – skaffa dig ett kryddrikt liv

Det är strax val i landet och naturligtvis vill vi inte ha något borgare- och SD-styre i riksdagen eller i Rådhuset. Tyvärr är alternativet inte heller så kul, men inte fullt så arbetar- och löntagarfientligt.

2018-08-10

Med någon slags röd nyans blir det en bättre politik kring:
- Anställningstryggheten. Borgarna och SD vill göra det möjligt för arbetsgivarna att välja och vraka. Tryggheten försvinner.
- Lönerna. Med borgarna riskerar vi lägre löner för migranter och unga, vilket sätter press på löner och övriga villkor på hela arbetsmarknaden.
- Hyrorna. Borgarna och SD vill se marknadshyror, vilket enligt rapporter kan driva upp hyrorna med 25-50 procent.
- A-kassan och andra stödsystem för arbetslösa och sjuka kan hamna på en något anständigare nivå om borgare och SD hålls borta från makten.

Kommunvalet är inte roligare. Den lokala moderata partikassan är tömd och därför kan man väl hoppas att de har lite mindre pengar att kampanja för än tidigare.
Men om borgarna ändå ska berätta vad man har fått gjort i Rådhuset har vi en liten lista:

- Ökat klassklyftorna i stan med stora skillnader i arbetslöshet, bidragsberoende, skolresultat mm. Stan slits itu.
- Söder är ett av landets otryggaste område. Stora klassklyftor och illa skött integration har lett till det.
- Stått för en våldsam privatiseringsfundamentalism. Inte ens 101-åringarna på Attendos ålderdomshem har kunnat hålla tyst utan satt ner foten i HD.
- Stan växer – men bostäder, arbete och skolor räcker inte till.
- Det byggs i stan – men inte för dem med små plånböcker. Och de som flyttar in har ofta mindre inkomster.
- Okänslig förtätning där alla små gröna oaser ska byggas bort.

De lokala miljöpartisterna har varit med och styrt. Har det märkts? Inte vad vi vet. Tidigare styrde borgarna med SD som vågmästare, det ledde inte heller till något annat än högerpolitik.
SD kommer alltså inte att ge någon annan politik – vilket är viktigt att tänka på.
Många som läser det här tänker väl att V är det parti som står oss kommunister närmast, när vi inte själva ställer upp i valet. Och så borde det så klart vara. Men så enkelt är det inte. I rikspolitiken anser vi att V slirar i mängder av frågor och kring utrikespolitiken verkar partiledaren Jonas Sjöstedt först kolla med DN:s ledarsida innan han intar en usel ståndpunkt. Lokalt är V anständigare och står upp bra i en del frågor. Vi anser dock att de är osynliga i många klassfrågor och har en usel migrationspolitik.
Ja, det är inget roligt val. Hur det än går kommer kampen för ett bättre samhälle att fortsätta. Striden, kampen, är livets krydda. Skaffa dig ett kryddrikt liv – kom med oss kommunister!