Stress, hög arbetsbörda och personalflykt i hemtjänsten – ”Välfärds-vd” visar förakt för demokratin.

2018-07-23

Återigen, för vilken gång i ordning minns nog få, uppdagas en skandal inom privatiserad äldreomsorg i Helsingborg.
Nu är det hemvårdsområde öst där Attendo ska pressa vinster ur i de äldres behov av omsorg. Personal och fack berättar om stress, tung arbetsbörda och personalflykt.
- De som har barn vabbar så ofta de kan för att de inte pallar. Andra sjukskriver sig eller slutar. Jag tror elva personer har slutat på två månader, säger en undersköterska till HD.
Ansvariga är som vanligt borgarna, som har privatiserat omsorgen.
- Det är tydligt att Attendo har stora brister, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande, centerpartisten Jonny Cato Hansson.
För typ hundrade gången måste han nu vara lite upprörd och kräva förbättringar. Men som den privatiseringsfundamentalist han är vill ha naturligtvis inte återkommunalisera.

Vi kommunister kräver att välfärden ska drivas i offentlig regi. Välfärdskapitalister vill tjäna pengar och det gör man med lägre löner och sämre bemanning. Kommunerna får bygga upp dyra kontrollapparater för att hålla efter avtalsbrott och vanvård. I Helsingborg verkar man ha snålat på detta, eftersom det alltid är personal och anhöriga som slår larm.

Sossen Göran Greider är rätt träffsäker när han visar på välfärdskapitalisternas förakt för demokratin:
”När välfärdskoncernen Ambeas vd Fredrik Gren intervjuas i Dagens Nyheter vintern 2018 säger han: ”Jag förstår inte hur man kan lägga tid på att diskutera vinstfrågan när man vet att ett vinsttak aldrig kommer att gå igenom i riksdagen”. Yttrandet går att översätta så här: Jag förstår inte att de ödslas tid på demokrati. Det rör inte denne vd, men ett aktieinnehav på femtio miljoner, i ryggen att en majoritet av väljarna vill begränsa hans vinster”.

Vi säger: Bort med kapitalisterna ur välfärden!