Vi stödjer hamnarbetarna!

2017-05-25

I Göteborg pågår sedan länge en kamp i en av hamnarna. När Göteborgs kommun sålde ut hamnen gick en del till danskägda APMT. De för en antifacklig personalpolitik. Man nonchalerar semesterlagen och föräldraledighetslagen och man accepterar inte längre Hamnarbetarförbundets arbetsskyddsarbete och har slutat förhandla. Man har också varslat om stora uppsägningar och VD:n har sagt att han vill ha 80 procent av personalen som timanställda. Den senaste stridsåtgärden är en lockout på kvällar och nätter – hamnarbetare, men också alla kunder (fartyg) stängs ute.
Det handlar om att knäcka ett demokratiskt och stridbart fack som organiserar en klar majoritet av landets hamnarbetare (en minoritet är med i Transportarbetarförbundet).
I media har det förekommit massor av lögner om konflikten. Lögner som bland annat Liberalernas ledare Jan Björklund har spridit. Konflikten används också av Svenskt näringsliv för att attackera strejkrätten. Och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har köpt gnället och öppnat för att inskränka konflikträtten. Snyggt jobbat av en minister som företräder Arbetarpartiet Socialdemokraterna.
Kommunistiska partiet och vår fotbollsförening Proletären FF samlar in pengar till stöd för hamnarbetarna. Här i Helsingborg hamnade drygt 1 700 kronor i bössorna på 1 maj.
Facklige aktivisten Frances Tuuloskorpi har här i ett antal punkter sammanfattat vad konflikten handlar om:

https://francesblogg.wordpress.com/2017/05/24/13-punkter-om-konflikten-i...