Röd front tog avstånd från samförstånd och medelklassvänster

2017-05-02

När arbetarklassen röstar för Brexit och överger de etablerade partierna blir makten desperat och medelklassvänster deprimerad.
På Röd front var inställningen istället kampinriktad. Det bra att det rör på sig i arbetarklassen, även om man inte kan jubla över alla yttringar.
I tre starka tal gjorde Kommunistiska partiets och RKU:s företrädare upp med samförståndspolitik och nyliberalism.
Vad har fackets gullande med riskkapitalisten Nomad Foods gett Findusarbetarna och Bjuv?
- Ingenting. Man skulle ha valt kampens väg. Det gjorde man i Frankrike, vilket räddade jobb, sa Julius Nilsson.
Privatiseringarna i Helsingborg fördömdes och konsekvenserna av ett allt mer ojämlikt samhälle belystes. Men det stannade inte vid beskrivningar. Talen var också starka uppmaningar till aktivitet, kamp mot ett samhälle som vill oss allt mindre gott.
Lukas Persson tog sig an migrationen. Medan medelklassvänstern ser den som lösningen på arbetarklassens problem, anser kommunisterna att den bör motarbetas. Den ger kapitalet ett arbetskraftsöverskott som utnyttjas till att försämra löner och övriga villkor. Den försvårar också för fattiga och förtryckta länder att bygga fria, starka stater när utbildat folk emigrerar.
RKU:s Joel Assarsson tog också upp problemen med ett skuggsamhälle i många förorter och de följder den stora ungdomsarbetslösheten leder till.
I Landskrona samlades runt ett 20-tal personer på Rådhustorget för att fira Röd front. Några nya ansikten dök upp och det såldes Proletären.
I Helsingborg deltog 65-70 personer på GA-torg. Betydligt fler än så passerade och hörde delar av talen. Nya kontakter knöts och förutom försäljning av Proletären samlades 1 781 kronor in till de strejkande hamnarbetarna.
Två möten som gav mersmak. Nästa gång kommunisterna har en aktivitet är det ett lördagsfik på Furutorpsgatan 71 (källaren), den 7 maj kl 14-16.30.