Vinstförbud är otillräckligt

Insändare som Hd inte publicerat.

2014-08-17

Går ni till tidningen blir ni svartlistade i hela vårdbranschen och lönen hålls inne. Anställda hos vårdkapitalisten Attendo berättar i HD om hot mot personalen och grava missförhållanden i omsorgen av de gamla.

Bemanningen är så slimmad att vårdtagare inte får duscha på flera dagar och personal kan inte alltid legitimera sig i när de ringer på hos de gamla. Avvikelserapporter får skrivas när de äldre luras på den omsorg de har rätt till. Det är ingen nyhet att Attendo och andra riskkapitalbolag sätter vinsten före omvårdnaden.

Journalisten Erik Palm har visat hur stora vinster tas ut bland annat genom mycket höga räntor på interna lån och hur det skapas en ”besparingskultur” där det ständigt skärs ner och hålls igen på personalen.
Cheferna görs lojala mot systemet med bonusar och delägarskap. Är då inte ett vinstförbud bra? Jo, men tyvärr helt otillräckligt. Det finns massor av sätt för vårdkapitalister att kringgå ett vinstförbud. Våra gamla är inga handelsvaror. Marknadstänk och kapitalister måste därför bort från välfärden.

I USA finns forskning som visar att vårdskadorna ökar när riskkapitalisterna gör entré och det finns ett tydligt samband mellan bemanning och vårdskador. Regeringen Reinfeldt har sin LOV och i Rådhuset har Peter Danielsson privatiserat stora delar av äldreomsorgen. Berättelser om sönderstressad personal och halvtomma kylskåp på äldreboendena känner vi till sedan tidigare.

SD har inte heller motsatt sig privatiseringar och hur det blir med ett rödgrönt styre i Rådhuset är högst oklart. Från oss kommunister är beskedet däremot tydligt: Inga kapitalister i välfärden!

Ellen Johansson,
Andy Persson,
Mattias Olsson,
Eleonora Preston,
Joel Assarsson,
Kommunistiska Partiet