Så talar riktiga fundamentalister

2014-08-19

Högeralliansen vill fortsätta att styra Helsingborg. I HD kan man läsa att det finns ett och annat där man inte drar åt samma håll. Men kring ”valfrihet och konkurrens” är man enig. Man vill ha mer kapitalism i välfärden, eller enklare uttryckt – privatisera ännu mer.

Fler riskkapitalister ska bjudas in så att de kan förse sig med miljonvinster från våra skatter. Pengar som borde gå till gamla, sjuka och skol- och förskolebarn. Och man är inte nöjd med det. Man vill hitta nya områden att sälja ut. Skandalerna kring Attendo viftas bort och Sodexos bedrägerier kring skolmaten talas det inte om. Privatskolornas skuld till sämre skolresultat, segregation och betygsinflation nämns inte heller. Samhället slits isönder och den Larödledda borgerligheten applåderar och vill ha mer.

För borgarna ligger allt fokus på att ge företagen möjlighet att göra vinst, att profitera. När det gäller att uppnå detta har man en närmast fundamentalistisk inställning. Borgarna har jublat över Välas utbyggnad. I valet lovar man också att försöka rädda centrumhandeln. Inte genom att öka fattigt folks köpkraft, utan genom att göra om city till ett vardagsrum. När en lekplats byggs vid Kullagatan är det inte för barnens skull – utan för handlarnas.

”Det finns väl inget som är så shoppingsänkande som när barnen börjar bli gnälliga”. Visdomsorden kommer från kommunalrådet Peter Danielsson (M).