Valet i några korta punkter…

2014-10-21

Även om vi hellre ser rödgröna vid makten än Alliansen, hyser vi inga illusioner om att framför allt Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska ge vanligt folk en politik som gör någon större skillnad.
Vi tror dock att många anser att Miljöpartiet är stora svikare när de räddar kvar Högern i Rådhuset.
Så här ser vi på valet i Helsingborg.

1. Folket vill inte ha Alliansen vid makten. Privatiseringsfundamentalism, snål skolbudget, underbemanning i äldreomsorgen och konferensanläggning på ångfärjetomten fick många att vända Alliansen ryggen. De rödgröna fick över 3 000 fler röster än Alliansen. Ändå sitter Peter Danielsson kvar. Skamligt.
2. Socialdemokraterna har inte upplevts som ett alternativ och har inte drivit klassfrågor.
3. Miljöpartiet kommer med rätta att anklagas för svek när de räddade kvar Peter Danielsson. Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökade. Säkert en del på egna meriter men också för att Fi inte ställde upp.
4. Sverigedemokraternas framgång är helt meningslös. Partiet i sig är bara ett femte borgerligt parti som röstat med Alliansen i 90 procent av omröstningarna i Rådhuset. Nu kan de rösta hur dem vill, eftersom Miljöpartiet hittat hem till sina borgerliga kompisar.
5. Kommunistiska partiet tappade väljare. Vi möter mycket sympati för vår politik, men många avstår ändå att rösta på oss. Vi misstänker att många som gillar oss, ändå röstar på V.
Det är ett dåligt val.

Valet i siffror:
Alliansen 38,2 procent
31 955 röster
- 4 581 röster jämfört med 2010
Rödgröna 42 procent
35 196 röster
+ 3 099 röster
Sverigedemokraterna 16,3 procent
13 670 röster
+ 5 377 röster