Kommunen och ABF försökte stoppa utställning om Odessa-massakern

Efter påtryckningar stoppade Helsingborgs kommun och ABF en utställning om fascisternas massaker på minst 46 människor i ukrainska Odessa. Ändå kunde utställningen genomföras.

2015-02-22

På seneftermiddagen fredagen den 2 maj 2014 attackerade inresta fascister, Euro-maidanaktivister och fotbollshuliganer fackföreningarnas hus i Odessa. Några timmar senare låg minst 46 människor döda i huset.
Oleg Muzyka tillhör överlevarna. Han är politiker för ett lokalt ukrainskt parti som fredar ryska rättigheter. Sedan massakern lägger han sin tid på att åka runt i Europa för att sprida information om vad som hände den fruktansvärda dagen. Under resan har han hållit 50 föredrag och både gästat Europaparlamentet och OSSE. Men till stadsbiblioteket i Helsingborg var han inte välkommen. Efter påtryckningar från ukrainska organisationer i Sverige och en privatperson med koppling till SD, valde ABF och kommunen att ställa in.

- Mediebilden är så förljugen och hetsen mot Ryssland så omfattande att ett fullt legitimt möte kan ställas in efter påtryckningar. Här finns också uppgifter om att Moderaternas förste vice ordförande, kommunalrådet Peter Danielsson, ligger bakom, säger Julius Nilsson från Kommunistiska partiet i Helsingborg.

Med kort varsel lyckades arrangörerna, ett antal privatpersoner, ordna en ny lokal, en restaurang. Inför ett 50-tal personer förklarade Oleg Muzyka hur Odessaborna som slagit läger på Kulikovo-fältet krävde folkomröstning om federalisering av Ukraina, tullunion med Ryssland, ryska som officiellt andraspråk och att höga poster ska utses lokalt, inte av regimen i Kiev.
Någon vecka tidigare hade 25 000 Odessabor demonstrerat för kraven.
På morgonen den 2 maj började fascister dyka upp i Odessa. Bakom samlingen stod ledande personer i Euro-maidanrörelsen. Polisen letade samma morgon efter handeldvapen på Kulikov-fältet, men förhöll sig helt passiva när fascisterna samlades och helt öppet började förbereda molotovcocktails och bröt upp gatsten.

- Vi trodde aldrig att de skulle komma och mörda oss. Vi trodde att de skulle krossa tältlägret och därför tog vi skydd i fackföreningarnas hus, berättar Oleg Muzyka.
Bilderna visar hur folk från högra sektorn skjuter med pistol mot byggnaden, hur fönster krossas och hur polisen står overksam. De som sökte skydd samlades i trapphusen där många kvävdes till döds av röken från inkastade rökgranater. Senare antändes byggnaden av molotovcocktails. Därför är många av de döda svårt brända. Bilderna från huset är fruktansvärda.
I svensk media fick massakern mycket liten uppmärksamhet och Carl Bildt lyckades twittra ut en anklagelse om att ”pro-ryssar” själva startat det hela. En avskyvärd och helt lögnaktig anklagelse.
På bilder kan man se hur högra sektorns folk hjälper polisen att lasta in överlevande i polisens skåpbilar. Överlevare som otroligt nog fängslades direkt.

- 116 personer, de flesta från Odessa, anhölls och jag tror att över 100 personer dödades. 200 fördes till sjukhus och kanske 50 lyckades fly.
Oleg Myzaka anklagades för medhjälp till mord.
- Någon dag senare omringades polishuset av 5000 Odessabor som skanderade ”Odessa är en hjältestad”. Det var allmänhetens tryck som fick oss fria och som fick polisen att avskriva anklagelserna, berättade Oleg Muzaka.

Utställningen har också visats i Malmö och det finns planer på att den ska visas i fler svenska städer.
Proletären Helsingborg