Utnyttjar Öresundskraft låglönearbetskraft?

2014-08-10

Debattinlägg som HD inte publicerat:

Runt om i Helsingborg gräver en entreprenör ner fiberkabel åt Öresundskraft. Kablarna dras från gatan och in i villaägarnas trädgårdar och hus. Markarbetena görs till del av utländsk arbetskraft – från östra delen av Europa.

Vi har tidigare sett kommunala bolag anlita firmor som sedan tar in entreprenörer som utnyttjar billig arbetskraft. När Filbornaverket byggdes använde sig till exempel entreprenören NCC av ett ökänt cypriotiskt bemanningsföretag. NCC och Moderaterna i Rådhuset försäkrade att allt gick rätt till. Men senare visade det sig att bemanningsföretaget struntade i att ha sina arbetare försäkrade. Man krävdes på 7,8 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter för 120 av sina 134 polska arbetare.

Jag är själv i byggbranschen och hör ständigt om utländska arbetare som har en avtalsenlig lön i kontraktet och en helt annan, betydligt lägre lön, på lönekontot. Vilka villkor har arbetarna som gräver ner kabel?
Har Öresundskraft ställt några krav? Har Öresundskraft kontrollerat att det som står på arbetarens lönespecifikation verkligen är den lön som betalas ut? Eller medverkar kommunen till lönedumpning och till att firmor med svenska avtal och löner konkureras ut?

Det är inte konstigt att företagen gör allt för att maximera sin vinst. Det konstiga är att det är tillåtet. Naturligtvis borde Helsingborgs kommun kräva kollektivavtal vid alla upphandlingar. Det tycker vi i Kommunistiska Partiet att alla kommuner ska kräva. Skatteverket har skärpt reglerna och byggfacket har strejkat för bättre ordning. Men som TV-programmet Dokument Inifrån visat fortsätter fusket och utnyttjandet av arbetare från andra länder. Detta är en återspegling av styrkeförhållandena på arbetsmarknaden och den verklighet vi tvingas möta så länge någon kan tjäna stora pengar på att utnyttja andra – kapitalistisk rovdrift.

Julius Nilsson
Kommunistiska Partiet